Akkordlære 1 – Dur og Moll

I denne posten skal jeg forklare på en enkel måte hvordan man kan finne frem til akkorder på et piano, uten å gå inn på den teoretiske bakgrunnen. Det vil jeg gjøre ved en annen anledning.

Det finnes mange forskjellige typer akkorder, men vi begynner med de enkleste: dur og moll. For å si det veldig enkelt: Dur-akkorder høres «glade» eller «lyse» ut, og Moll-akkorder høres «triste» eller «mørke» ut.

En veldig enkel måte å finne frem til akkorder på de hvite tangentene kan gjøres slik: Når du sitter foran pianoet, legger du tommelen din (høyre hånd) på en hvit tangent, f.eks «C». De andre fingrene ligger da også på hver sin hvite tangent. Trykk ned tommel, langfinger og lille finger, og vips, så spiller du en akkord. Hadde du tommelen på «C», spiller du en C dur akkord.

Det samme kan du gjøre med alle de andre hvite tangentene. Legg tommelen på en «D», trykk ned tommel, langfinger og lille finger, og du spiller en D moll akkord. Tommel på E blir en E moll akkord, på F en F moll akkord, G en G dur akkord, A en A moll akkord, og H en …

Når du har tommelen på «H» og spiller en akkord på bare hvite tangenter, er det hverken en dur eller moll akkord. Husker du at jeg i starten av bloggen skrev at det finnes mange forskjellige typer akkorder? Vel, her er en til: en forminsket akkord. Denne type akkord høres jo ikke trist ut, men heller ikke glad. Kanskje litt skummel? For å få H-akkorden til å bli dur eller moll, er du nødt til å bruke noen svarte tangenter. Du kan flytte lille fingeren opp på den svarte tangenten til høyre fra hvor den ligger nå. Nå spiller du en H moll akkord.

I akkordlære 2 skal vi bruke noen flere svarte tangenter slik at vi kan gjøre dur akkorder om til moll og omvendt!

Marko

This entry was posted in Akkordlære, Musikkteori. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar