Intervaller – musikkens byggestein

Et intervall blir ofte beskrevet som avstand mellom to toner, noe som kan være litt forvirrende. Jeg forklarer det heller ved hjelp av en skala, f.eks C dur skalaen:

Navn Plass i skalaen Navn på intervallet
C 1. tone prim
D 2. tone sekund
E 3. tone ters
F 4. tone kvart
G 5. tone kvint
A 6. tone sekst
H 7. tone septim
C 8. tone oktav

Navnene på intervallene er ikke noe annet enn en fornorsking av de italienske ordenstallene for første, andre, tredje, osv. Så når du spiller intervallet «C-E», spiller du den første tonen og den tredje tonen, eller prim og ters. Intervallet heter da ters. Spiller du intervallet «C-G», spiller du den første og femte tonen. Eller prim og kvint. Intervallet blir da kvint. For å finne riktig intervall, behøver du egentlig ikke å vite hvilken toneart eller skala du er i. Den eneste du skal gjøre er å telle fra den første tonen til den andre. F.eks er intervallet «E-G» en ters. Hvorfor? Jo, «E» er den første tonen, «F» den andre, og «G» den tredje, eller ters.

E F G
1. tone 2. tone 3. tone

Enkelt, ikke sant?

This entry was posted in Musikkteori. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar